Museet, der huser Rudolph Tegners overdådige skulturer, er et arkitektonisk mesterværk i sig selv: udtænkt og opført af kunstneren selv. Bygningen er en bemærkelsesværdig modernistisk monolit, der taler sammen med omgivelserne med sin karakteristiske brug af beton i området kaldet Rusland, og samtidig virker afvisende og indesluttet i forhold til omverden.
Rudolph Tegner indfriede sin drøm om at opføre et museum til sine værker i 1937-38. Tegners Museum blev opført af ingeniør Ernest Ishøj og Rudolph Tegner selv som bygherre og arkitekt på projektet. Rudolph Tegner ønskede at hans museumsbygning skulle opføres i beton støbt in-situ. Som bygherre har han selv bestemt museets udformning både æstetisk og funktionelt, som udover at være en af de tidligst bevarede beton bygninger der bruger betonen både funktionelt og som æstetisk virkemiddel, var et meget visionært museum.
Tegners museum skulle have store dimensioner idet flere af kunstnerens værker er enorme. Selve museets kerne er ottekantet og der er 11 meter til loftet. Langs kernen skulle lavere udstillingssale føres hele vejen rundt. Af økonomiske grunde er kun to af salene en realitet i dag. Der er ingen udsigtsvinduer i museet, kun et enkelt gavlvindue på 1. salen. Museet bliver belyst af ovenlysvinduer, som ikke kan distrahere museumsgæsterne med naturen rundt om museet.
Tegner har bevidst forsøgt at fremme museumsgæstens følelse af at træde ind i et skattekammer, ved at lave indgangspartiet forholdsvis så meget mindre end selve bygningen. På den måde skal gæsten overvældes af dimensionerne og lyset, så snart man træder indenfor. Selve museets facade har elementer i form af søjler og trekantet gavlvindue som en homage til antikkens græske tempelbyggerier.
Rudolph Tegner ligger begravet under gulvet i den store midtersal. Han blev sænket ned i gravkammeret i en stor egetræskiste i 1950. Elna Tegner blev brændt og ligger i en urne i soklen på statuen ”Apollon” ligeledes i midtersalen.
Her kan du læse om de instruktioner Rudolph Tegner havde til den tekniske opbygning af projektet fra - her
Museet gennemgik en stor restaurering i 2000 og arkitekt Anders Hegelund skrev en artikel om projektet - her