Rudolph Tegner 1873 - 1950

Tegners talent vaktes ved mødet med den antikke kultur, da han som 15-årig besøgte Akropolis, og den antikke verden optog ham gennem hele hans kunstneriske liv. Det første større værk under uddannelsen på Kunstakademiet var En Faun (1891), der udstilledes på Charlottenborg.


Efter uddannelsen boede han nogle år i Paris, hvor han stiftede bekendtskab med symbolismen og art nouveau'ens slyngede organiske vækster. Senere besøgte han Italien, hvor han betoges af Michelangelos "Dag og Nat" og "Morgen og Aften", som han beskrev som "gigantiske i Form og Udtryk, tungt hvilende i deres Marmorpragt".


Med disse idealer som baggrund skabte hans ofte voldsomme og teatralske udtryk forvirring og modstand i den danske kunstverden og en blæst om hans person, der kom til at præge hele hans kunstneriske virke. Hans ubændige visionære skaberkraft udmøntede sig i store projekter, der uvægerligt udløste offentlig polemik.

Mellem slagene hentede han sig ny styrke og inspiration i rejser til Grækenland, Italien, Spanien, den nære Orient, Nordafrika og Frankrig, hvor han havde vinterbolig og atelier i den sidste del af sit liv, og hvor anerkendelsen af hans værk var større end i hans hjemland.

​Styrke og støtte hentede han også i ægteskabet med Elna, ligesom det var hendes økonomiske formåen, som muliggjorde skabelsen af det monument, der har sikret hans værker for eftertiden: skulpturparken og det enestående museum.

Tegner har i beskrivelsen af Livets Port - det projekt, som han selv håbede skulle blive hans livsværk - formuleret, hvad der kunne stå som en overskrift over hans kunstneriske bestræbelser:

"Planen om at bygge en Hymne over Menneskenes Liv, fra Fødsel til Død, skildret i Sten og Bronze, blev mit Maal. Jeg vilde udtrykke deres Glæder og Sorger, deres Kærlighed og Brud, deres Kampe, Sejre og Nederlag, til Ensomheden tager hver enkelt i sin Favn.

Livets Port maatte det være, bygget op af Søjler, der føjede sig sammen til et Hvælv, hvorover Helios kører sit Firspand mod Solen. Porten, vi alle skal igennem. Statuer og Grupper skulde myldrer frem mellem disse opadstræbende Søjlestammer, Symboler paa Menneskers Stræben."

Liste over ægteparrets rejser sammen - se her

Se kort film om Tegners Museum, Statueparken og Rudolph Tegner

varighed: 6 min.

Produceret af Kanal 4

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​

Tirsdag - søndag kl. 11-16

Juni, juli & august
Tirsdag - søndag kl. 10-17

September til oktober d. 20

Tirsdag - søndag kl. 11 - 16

Adresse og kontakt

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle

Tlf: +45 49719177

@: museum@rudolphtegner.dk

Cvr. nr. 10153948

Presse

Vedr. presse eller ønske om at anvende museet eller Statueparken som location

kontakt: Luise Gomard

email: gomard@rudolphtegner.dk

Læs om muligheder som location her

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres, hvis navn er anført

instagram (3)​        facebook (7)        tripadvisor

nyhedsbrev

​Såfremt du ønsker at støtte museet og få fordele af et medlemskab, kan dette tegnes her:​

​Bliv medlem af Tegnersvenner